Prof. Saudin Cokoja održao impresivno predavanje u sklopu serijala tribina u Bihaću

Snagom vjere do savršenstva duše
Typography

Udruženje Život iz Bihaća u saradnji sa Islamskim pedagoškim fakultetom i Medžlisom IZ Bihać, te Ženskom edukativnom organizacijom Iskre je 2008. godine pokrenulo serijal tribina pod nazivom „Snagom vjere do savršenstva duše“. Cilj ovih tribina je bio da se prvenstveno mladima, a onda i drugim kategorijma našeg društva ponudi višestran pogled na vrijednosti naše vjere i moralnog ponašanja.

Kako ističe prof. Senaid Haskić, koordinator ovog projekta, radi se o vrlo uspješnom projektu koji je zamišljen kao svojevrsni poticaj duhovnom uzdizanju posjetitelja ovih tribina.

„U principu, radi se o tribini na kojoj se ugosti gost koji razradi važnu temu, a koja treba biti svojevrsni duhovni doping za sve posjetitelje. Zahvalni smo Gospodaru da smo nosioci jedne takve plemenite ideje. Kroz ovu tribinu smo ugostili stotine intelektualaca, izvrsnih predavača i mogu slobodno kazati da je ova tribina poslužila da bude inkubator kreativnih ideja i kvalitetnih promišljanja.“ – istakao je prof. Haskić.

Gost 213. tribine, a 13. ove sezone je bio prof. Saudin Cokoja, profesor Islamske vjeronauke iz Gornjeg Vakufa koji je na poseban način predstavio još jednu veoma aktuelnu temu koja je naslovljena kao „Pristup Muhammeda, a.s., u ophođenju prema ljudima“.

„Mislim da su ljudima danas neophone dvije važne osobine; lijepa riječ i pozitivan pristup u ophođenju prema ljudima. Muhammed, a.s., nas kroz svoj vlastiti primjer uči koliko snažno i pozitivno odjekuje lijepa riječ i koliko korektan i lijep pristup u ophođenju sa ljudima može polučiti pozitivne iskorake u kvalitetnoj komunikaciji. Neophodno je da čitamo i promišljamo životopis Muhammeda, a.s., kako bi na najdirektniji način osjetili ono čime ga je Allah, dž.š., obdario, a to su osobine blagosti, razumijevanja, ljubavi i nade da svako može postići najveće stepene ukoliko uloži trud i prizove Božiju milost.“ – naglasio je prof. Cokoja.

Tokom samog izlaganja prof. Cokoja je iznio niz upečatljivih primjera iz života Muhammeda, a.s., koji je svojim ličnim primjerom pokazao značaj pozitivne komunikacije s ljudima i gdje je kroz razne okolnosti ostao dostojanstven i ophodio se sa svima koji su ga okruživali na najljepši način, što je prema mišljenju prof. Cokoje naša obaveza kao njegovih sljedbenika da ga u tome i slijedimo.

Tribine „Snagom vjere do savršenstva duše“ u Bihaću se nastavljaju već naredne sedmice, a svakako će tematizirati i u budućnosti važne teme i ponuditi auditoriju praktične savjete pogotovo kada su u pitanju afirmativne priče i životni principi koje je neophodno u životu uspostaviti.

Tribini su pored velikog broja omladine i građana prisustvovali i doc dr. Hajrudin Hodžić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i  Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać.