Održana javna tribina: Ko dirigira/izvršava nered u muslimanskom svijetu?

Snagom vjere do savršenstva duše
Typography

„Ko dirigira/izvršava nered u muslimanskom svijetu?“ je naziv tribine serijala „Snagom vjere do savršenstva duše“ koju organizira udruženje „Život“ iz Bihaća u saradnji sa institucijama IZ-e; Bihaćkim muftijstvom, Islamskim pedagoškim fakultetom i Medžlisom IZ-e Bihać. U potrazi za osobom koja može potpuno relevantno, nepristrasno i stručno govoriti na ovu temu, organizatori su pozvali mr. Mirnesa Kovača, novinara i publicistu koji se bavi analizom aktuelnih dešavanja vezanih za muslimane u cijelom svijetu sa posebnim akcentom na situaciju na Srednjem Istoku. 

Tribina je održana u sali novoobnovljenog muzeja AVNOJ-a u Bihaću i izazvala posebno interesovanje medija i velikog broja građana grada na Uni. Na tribini su prisustvovali muftija bihaćki Hasan ef. Makić, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Bihać Mensur ef. Ćehić i Enver ef. Morankić, prodekan za naučno-istraživački rad Islamskog pedagoškog fakulteta dr. Hajrudin Hodžić, novinari, profesori, studenti i drugi cijenjeni gosti.

Na samom početku moderator tribine prof. Nazif Horozović je zaželio dobrodošlicu svim prisutnim i cijenjenom gostu, predstavljajući njegovu bogatu biografiju i aktivnosti u koje je uključen, te posebno predstavljajući njegovu novu knjigu „Opsada islama“ u koju je uvrstio 35 razgovora koje je u vidu intervjua vodio sa najuglednijim muslimanskim misliocima današnjice.

Nakon uvodnog dijela obratio se mr. Mirnes Kovač. On je zahvalio organizatoru na pozivu, a posebno je istakao svoje veliko zadovoljstvo što je u lijepom sunčanom proljetnom danu uživao u prelijepom ambijentu rijeke Une i ljepotama Bihaća. Istakao je da je teza koja je predstavljena u naslovu tribine veoma ambiciozna i da egzaktan i potpun odgovor na postavljeno pitanje vjerovatno nije moguće dokučiti sa ove vremenske distance i ovog prostora. Međutim, prema onome što nam je dostupno od informacija sa raznih strana i na osnovu brojnih analiza možemo „otpakovati“ odgovor na ovu temu. „Dvije su stvari ključne za Srednji istok, a koje najbolje mogu prikazati pozadinu globalnog interesa za ovo područje: Osigurati slobodan protok najvrjednijeg resursa – nafte. Također, osigurati dobro i kvalitetno tržište za najskuplju industriju na svijetu, a to je industrija naoružanja.“ – istakao je mr. Kovač.

On se također osvrnuo na teoriju „Upravljanje haosom“ kao i na sastav ISIL-a, tzv. islamske države. Njegov stav je da su ključni ljudi u ISIL-u  „divljaci i mafijaši kojima ništa u životu nije sveto i zbog toga ih možete vidjeti kao bezočno ubijaju ljude“. „To su, isto tako, veliki broj onih koji su bili na visokim pozicijama unutar Ba's partije u Iraku i koji su nakon dolaska Amerikanaca u Irak otpušteni kućama. Takvi nisu mogli podnijeti ono što im se desilo i priključili su se formiranju takvih tvorevina kao što je ISIL da bi eventualno povratili staru slavu.“ – rekao je mr. Kovač.
On je posebno stavio akcenat na opasnost društvenih mreža po omladinu koja se često vrlo brzo preobrati i postane žrtva raznih ideologija i iskrivljenih pravaca.

Nakon izlaganja, brojna pitanja u pisanoj formi su pristigla za moderatorski sto, a na koje je gost tribine maratonski odgovarao. Zaključeno je da u trenutnim sukobima u tzv. muslimanskom svijetu nema nevinih i da svi u tome učestvuju, kako velike svjetske sile tako i njihove produžene ruke. Pozvana je omladina da slijedi izvorni islam i za svoje učitelje uzima samo priznatu ulemu, a nikako neke anonimuse sa društvenih mreža ili iz podruma i objekata koji nisu zvanično odgojno-obrazovne ustanove o kojima se stara Islamska zajednica. Na takav način ćemo se i mi u Bosni i Hercegovini sačuvati od raznih navala devijantnog učenja islama.


GALERIJA FOTOGRAFIJA