Manifestacija „U njemu je divan uzor“ jedanaesti put za redom oduševila Bišćane (FOTO + VIDEO)

„U njemu je divan uzor“
Typography

Bihać, 15.12.2017. - Jedanaestu godinu za redom Bihać je bio domaćin jedne prelijepe manifestacije posvećene posljednjem Božijem poslaniku pod nazivom „Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor.“

Velika sala kulturnog centra Bihać je u protekli petak bila premala da primi sve one koji su željeli naći svoje mjesto i prisustvovati završnoj svečanosti ove manifestacije koju institucije Islamske zajednice u Bihaću; Bihaćko muftijstvo, Medžlis Islamske zajednice Bihać i Islamskih pedagoški fakultet Bihać zajedno sa nevladinim organizacijama udruženjem „Život“, ŽEO „Iskre“ i CEI „Nahla-Bihać“ organizuju u povodu obilježavanja mjeseca rođenja Muhammeda, a.s.

Na samom početku prisutnima je izrazio dobrodošlicu Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić, koji je sretno i ponosno konstatovao kako je ova manifestacija u mjesecu Rebi'u-l-evvelu (trećem mjesecu hidžretskog kalendara) postala brend grada Bihaća i cijelog muftijstva i da je Bihaćko muftijstvo i ove godine dostojno, u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, obilježilo mjesec rođenja Muhammeda, a.s.

U kulturno-vjerskom programu su svoje učešće uzeli tradicionalni pratioci ove manifestacije, koji kroz svoje ilahije i mile glasove bude najplemenitije osjećaje ljubavi i poštovanja prema Miljeniku, a.s. Prije svega prof. Sinanudin Bajrić, Mirsad Šehić, Bilal Ćejvanović i Emana Imširović. Također, izvanredne isječke najljepših tekstova o Muhammedu, a.s., čitao je Abdul-Aziz-ef. Nuspahić, imam džamije Fethija u Bihaću.

U sklopu ovogodišnje manifestacije organizacioni odbor je raspisao konkurs za najbolji literarni i likovni rad za učenike osnovih škola Grada Bihaća na temu „Muhammed, a.s., je moj uzor“. Značajan doprinos u afirmaciji ove ideje pružili su nastavnici vjeronauke u osnovnim školama. Proglašeni su najbolji radovi, a pobjednicima su uručene prigodne novčane nagrade i diplome. Nagrađena su prva tri mjesta iz svake kategorije, a prof. Selma Cazinkić, predsjednica komisije za odabir najboljih radova, je prezentovala prisutnim rezime izvještaja komisije i istakla značaj ovakvih konkursa za djecu u ovoj dobi, te potvrdila da je ovaj konkurs izazvao veliki interes učenika. Iz literarnog rada prvo mjesto je osvojila Amina Gorinjac, drugo Izabela Talić, a treće mjesto Ena Čelebić. Kada su u pitanju likovni radovi, prvo mjesto je pripalo Latifi Pehlić, drugo Emini Behrem, a treća nagrada je otišla u ruke Nejli Hašimbegović.

Specijalni gost ove završne svečanosti je bio prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Njegovo obraćanje je bilo toliko toplo i lijepo da su se prisutni pretvorili u uho i pomno slušali mudru besjedu cijenjenog gosta.

„Nekada se počnemo zanimati za nekog velikog čovjeka; naučnika, radnika, sportistu i vidite fenomenalne rezultate koje postižu, a onda kako dublje ulazite u njegovu biografiju počinjete uviđati i određene slabosti ili njegovu tamnu stranu. Onda se kod nas formira jedna sasvim drugačija slika nego li smo je imali na samom početku. Međutim, što više saznajemo o Božijem poslaniku sve više se oduševljavamo tom veličinom Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. Božiji poslanik Muhammed, a.s., nije imao mahane, a kamoli tamne strane.“ – istakao je u svom nadahnutom obraćanju dekan Hasanović.

Na kraju su prisutni preuzeli svoje poklone koje su pripremile vrijedne polaznice kursa Kur'ana džemata Brekovica. U odjavi programa voditelj i koordinator manifestacije Nazif-ef. Horozović je citirao nekoliko osobina Muhammeda, a.s., prije svega u ophođenju sa drugim ljudima i zaključio: „Budimo pažljivi i blagi jedni prema drugima, jer je to sunnet – tradicija Muhammeda, a.s. i put kojim trebamo koračati zarad Božijeg zadovoljstva, njegovog šefa'ata i muminske dove.“

Sponzor manifestacije je bila Vlada USK-a, partner projekta Kulturni centar Bihać i cvjećara Fany, a medijski pokrovitelj je RTV USK-a.

Prilog RTV USK možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=apyjWxOLRks&feature=youtu.be

{YouTube}apyjWxOLRks{/YouTube}