Manifestacija "U njemu je divan uzor - Muhammed, a.s." - osvrt na program

O programima
Typography

 

Od 2007. godine pa sve do danas udruženje "život" u saradnji sa institucijama Islamske zajednice u gradu Bihaću i nevladinim organizacijama realizira program povodom mjeseca rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., pod nazivom „U njemu je divan uzor – Muhammed, a.s.“.

Cilj ovog programa jeste da se široj društvenoj zajednici prikaže autentični prikaz lika i djela Muhammeda, a.s., onakav kakav je bio i kakav nam danas treba, jer je on moralni uzor svim muslimanima.

Manifestacija sadržava razne kulturne, vjerske i društvene aktivnosti kroz koje se nastoji približiti život Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., i inicirati kod većeg dijela ljudi želju da slijede pozitivan primjer ljudskosti koju je živio i sam Muhammed, a.s.

Gosti manifestacije, a pogotovo završne svečanosti, su najbolji predavači u BiH, izvrsni interpretatori ilahija i kasida, te brojni umjetnici i kulturni radnici.

Specijalni gosti do sada su bili: prof. dr. Fuad Sedić, dr. Rifet Šahinović, prof. dr. Šefik Kurdić, dr. Hajrudin Hodžić, hafiz Husein Čajlaković, mr. Sulejman Čeliković, prof. Izet Čamdžić, mr. Aljo Cikotić i dr. Aziz Hasanović.

Sa ovom manifestacijom smo počeli na Islamskom pedagoškom fakultetu i ona se na početku zvala "Osoba koju vrijedi upoznati", te smo nekoliko godina isti program realizovali i u općini Cazin. Četiri prve manifestacije su se realizovale na Islamskom pedagoškom fakultetu, a sve ostale u Kulturnom centru Bihać.