Protest povodom održavanja referenduma u manjem bh entitetu

Aktuelnosti BNVO-a
Typography

Sarajevo, 24.09.2016. - Saopćenje Koordinacije bošnjačkih nevladinih udruženja povodom održavanja referenduma u manjem bh. entitetu

Ovih dana pažnju domaće i svjetske javnosti zaokuplja održavanje referenduma u manjem bh. entitetu, koji je zakazan za 25. septembar. Ustavni sud BiH je zabranio održavanje ovog referenduma, a predstavnici Evropske unije, OHR i druge međunarodne institucije su održavanje referenduma okarakterizirale kao rušenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Međutim, rukovodstvo Republike Srpske ustrajava na održavanju ovog nelegalnog referenduma čime svjesno čine krivično djelo i ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini i regionu.

Dok Aleksandar Vučić u UN-u govori da je Srbija protiv referenduma, dotle Milorad Dodik uživa veliku podršku za održavanje referenduma od osuđenih srpskih ratnih zločinaca, Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika. Krajišnik i Plavšićka su ponosni na Dodika, jer on sprovodi u miru ono što oni nisu mogli u ratu.

Iako je referendum, od strane međunarodne zajednice, okarakterisan kao antiustavan i antidejtonski i predstavlja najdirektniji atak na državu, postavlja se pitanje zašto međunarodne institucije ne poduzmu odlučujuće korake u očuvanju integriteta države Bosne i Hercegovine i njenih institucija? Zašto OHR dozvoljava ovakvu vrstu nasilja? Šta se to desilo pa svjetske velesile dopuštaju da se Milorad Dodik i Republika Srpska ismijavaju sa svima i da rade šta im je volja? Zašto međunarodna zajednica toleriše režim koji je spreman ići u rat, kako bi razbijao državu Bosnu i Hercegovinu i uz to sačuvao sebe krivičnog gonjenja za kriminal težak stotine miliona maraka.

Također je simptomatična i zabrinjavajuća šutnja hrvatskog naroda u BiH i hrvatskih političkih i vjerskih vođa, jer su i Hrvati direktno pogođeni i ugroženi ovim referendumom, osim ako i oni u održavanju referenduma u RS-u ne vide priliku za sebe, pa da krenu u novu opasnu i pogubnu secesionističku avanturu.

No, prije i poslije svega, zabrinjavajuća je i nedopustiva šutnja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosno glavnog tužioca Gorana Salihovića, na očigledno ugrožavanje i urušavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Stoga, pozivamo Evropsku Uniju, potpisnice Dejtonskog sporazuma i sve druge relevantne međunarodne institucije, da zaustave i sankcionišu Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda, te da zaštite mir u regionu od Republike Srpske.

Pozivamo Tužilaštvo BiH da, u skladu sa svojim ovlastima, podigne optužnice i organizuje hapšenje Milorada Dodika i članova komisije za organizaciju i provedbu referenduma u manjem bh. enitetu.